Czym jest mleko modyfikowane?

Mleko modyfikowane jest substytutem mleka matki lub uzupełnieniem diety dziecka. Sposób karmienia uwarunkowany jest medycznymi wskazaniami ze strony dziecka i matki oraz indywidualną decyzją. Stosowanie mleka modyfikowanego może być spowodowane wrodzoną nietolerancją laktozy przez dziecko, galaktozemią, brakiem pokarmu czy powrotem mamy do pracy. Produkty zastępujące pokarm matki wytwarzane są najczęściej z mleka krowiego, koziego lub hydrolizatów białka. W trakcie obróbki stają się zbliżone składem do mleka naturalnego lub dopasowane do indywidualnych potrzeb dziecka. Wybór mleka modyfikowanego powinien być skonsultowany z pediatrą.

Mleko dla juniora

W przypadku starszych dzieci mleko nie jest już ścisłym centrum diety, ale wciąż odgrywa w niej ważną funkcję. Jednak zapotrzebowanie organizmu dziecka na poszczególne składniki się zmieniło, dlatego mleko też powinno. Mleko Bebilon 3 jest przeznaczone dla dzieci powyżej dwunastego miesiąca życia, a jego skład jest wynikiem analizy potrzeb żywieniowych tej grupy wiekowej. Jego zalecane dzienne spożycie to od pięciuset do sześciuset mililitrów, należy pamiętać, że jest ono orientacyjne i należy dostosować je do indywidualnego zapotrzebowania dziecka. Bebilon 3 sprawdzi się zarówno jako samodzielny posiłek, jak i bazę dla dań mlecznych, takich jak kaszki czy kleiki, przy rozszerzaniu diety maluszka. Zawiera odpowiednią kompozycję witamin oraz składników odżywczych i mineralnych pozytywnie wpływających na rozwój małego człowieczka. Witaminy A, C i D oraz wapń wspierają układ odpornościowy i kostny, kwas alfa-linolenowy z grupy Omega 3 świetnie wpływający na rozwój mózgu i komórek nerwowych, także obecna w mleku klinicznie przebadana kompozycja oligosacharydów (GOS/FOS) ma doskonały wpływ na młody organizm. Produkt jest pakowany w atmosferze ochronnej zapewniającej pełne bezpieczeństwo. Przemyślana konstrukcja pudełka gwarantuje komfort korzystania i ochronę proszku po zamknięciu.

Łatwość przygotowania

100ml Bebilonu Junior 3 otrzymuje się poprzez rozpuszczenie 3 płaskich miareczek proszku w 90ml wody. Przystępując do przygotowania mleka umyć ręce i wyparzyć wszystkie potrzebne naczynia. Świeżą wodę pitną gotowaną przez 5 minut należy schłodzić do około 40°C. Wlać ciepłą wodę do wyparzonego kubka niekapka. Odmierzyć płaskie, nieubite miareczek mleka. Dodać odmierzoną ilość proszku do kubka używając wyłącznie załączonej miareczki. Mieszać aż proszek ulegnie całkowitemu rozpuszczeniu Sprawdzić temperaturę mleka wewnętrzną stroną przegubu dłoni upewniając się, że nie jest zbyt gorące. Gotowe!